Pressmaterial


PRESSMEDDELANDE FRÅN TENTAKEL FÖRLAG 6/9-2021

Mitt kvarter i stan – om världen försvann

”Tänk mitt kvarter i stan.
Tänk rent hypotetiskt att det kom en dag då världen runt omkring kvarteret försvann. Då vi blev utelämnade åt varandra för att överleva.”

Citatet är hämtat ur inledningstexten i Mitt kvarter i stan som är den andra digitala CD-produktionen som nu kommer ut på nystartade Tentakel Förlag. Det är i form av ett multimediaverk som med ljudkonst, text, instrument och film dyker ner i en värld av frågeställningar kring oss själva när världen runt omkring oss en dag plötsligt försvinner.

Verket är ett samarbete mellan Ylva Bentancor, ljudkonst/text och visualisering, Gustavo Bentancor, ljudkonst/ instrumentbygge och violinisterna Cecilia och Martin Gelland i Duo Gelland.

Magnus Hjalmarson Neideman har gjort omslagsfotot och projektets centrala bild.

Mitt kvarter i stan kan också ses som ett debattinlägg i de allra flesta debatter idag; pandemier, klimatförändringar och konsekvenserna vi ser av det, våra digitala liv och ett allt hårdare klimat i samhället, rasism, fördomar och världsekonomi.


Mer info om det hela finns på www.tentakel.org

För mer information, kontakta Tentakel:
ylva@tentakel.org /tentakel@ylvabentancor.com
Tel. +46 736 102 125


Tentakel Förlag är ett nystartat independent-förlag med

avsikt att ge ut ljudkonst/musik som just fokuserar på

samhällskommunikation och mänskligt beteende.
Målet är att samla sådan ljudkonst och ljudkonstnärer internationellt under sitt paraply. Förlaget ger även ut ett läromedel för gymnasieskolan där ljudkonst är utgångspunkten för olika uppgifter, Ljud som språk.
Läs mer på: www.tentakel.org


Ylva Bentancor är ljudkonstnär och grundare av Tentakel Musik som nu utvecklats till att även omfatta Tentakel Förlag. Under sin karriär har hon komponerat och initierat projekt på beställning och som enskild konstnär. Hennes verk som allt oftare har visuella inslag har framförts över hela världen, på konserter, radio, festivaler, gallerier och figurerat på internationella konsekvent. Under hösten är hon aktuell med en presentation på franska webbradio-kanalen WebSYNradio och arbetar med ett ljud- och virkningsprojekt, Provisoriskt för alltid.
Läs mer på: www.ylvabentancor.com


Gustavo Bentancor är tidigare bandoneonist och ledare för tango-kvintetten Cosmopolitango. Han byggde upp en bandoneon-verkstad och har arbetat med detta i Sverige, Paris,Berlin och nu även i Spanien. I verkstaden började han experimentera med instrumentbygge, framförallt med fokus på att lyfta nästan ohörbara ljud i de material han hade i sin verkstad. Idag tar ljudkonsten mer och mer plats och han har deltagit med sina ljud i flera produktioner och arbetar nu med ett eget verk under arbetsnamnet Perhaps och som kommer att publiceras under 2022.


Duo Gelland utmärker sig med ett spel som förenar starka uttryck, intensiv scennärvaro och enorm klanglig mångfald. Deras repertoar sträcker sig från tidig barock och anonyma Bicinier över Antonio Vivaldi, Maddalena Sirmen Lombardini, Joseph Haydn, Louis Spohr, Lapp-Nils, Wilhelm Peterson-Berger, Allan Pettersson till nu. I nära samarbete med ett stort antal svenska och utländska tonsättare har de instuderat och uruppfört över 200 kompositioner skrivna för dem – däribland många dubbelkonserter. Med nya verk på programmet har de framträtt i Berliner Philharmonies båda salar, i Konzertverein Wien, Tonhalle Zürich, Grünewaldsalen Stockholm, Cutting Edge New York City liksom Kiruna Gruva och Bunkeberg Skatepark.

Duons löpande CD-produktion lovordas internationellt. Bland priserna kan nämnas Annual German Record Critics' Award 2008, Nutida Sound, FSTs Interpretpris, Rosenborg-Gehrmans ensemblepris, American Fanfare Yearbook och Peterson-Berger-priset.

Duo Gelland är gästdocenter på musikhögskolan i Leipzig och gör årliga residencies på University of Minnesota i Minneapolis och i Duluth.

Ylva Bentancor 1

Ylva Bentancor 2