Om

VÅR HISTORIA

Tentakel Förlag startades år 2020, och är en utvidgning av firman Tentakel Musik text och föreläsning.


Jag som startat det här heter Ylva Bentancor och är ljudkonstnär.

Under min karriär har jag upplevt ljudkonsten som en aning marginaliserad, vilket blev väldigt tydligt då jag arbetade med en beställning från konsteventet documenta 14 år 2017. Vi var ett trettiotal ljudkonstnärer som fått en varsin beställning på ett verk på närmare en timme. Det var en stor satsning i samarbete med Deutschland Radio och ett fantastiskt initiativ för att lyfta fram ljudkonst som en konstart på framfart.

Men det blev ganska snart tydligt att ljudkonsten inte ansågs vara lika mycket konst som den visuella. documentas artistkataloger är en tung och prestigefylld del av eventet, men i de fick inte ljudkonstnärerna plats. I Sverige som bevakar eventet och är stolta över de svenskar som blivit uttagna rapporterade man ingenting om ljudkonstsatsningen trots svensk medverkan.


Det här gjorde mig lite konfunderad. För mig är ljudkonst ett fantastiskt konstnärligt uttryck som man går in i, försvinner bort i och som ute i resten av världen börjar bli alltmer etablerat just som konstform. Varför skulle det inte vara lika betydelsefull?

 Därför bestämde jag mig för att göra ett försök att lyfta ljudkonsten i mitt eget hemland, och ett bra sätt att börja var att starta det här förlaget. Idagsläget handlar det om att lära sig hur ett förlag fungerar, hur man bäst marknadsför, hela den byråkratiska och tekniska biten. När den sitter på plats är det dags att expandera, att ta in fler artister i Förlagets katalog och eventuellt utveckla det hela mot en ljudkonst-podd/radio där vi presenterar våra produktioner och ljudkonst som passar in i just vårt tema: att belysa mänskligheten och samhället ur olika vinklar, att skapa tankegångar och reflektioner.


Under arbetet med läromedlet Ljud som språk förstod jag hur enormt stor potentialen var för att få ungdomar att försöka formulera sig, berätta om sina upplevelser av ljudkonst. Lärare vittnade om att de aldrig hört sina elever formulera sig så bra, så utelämnande och känslosamt. Den kraften har ljudkonsten eftersom den bygger just på våra egna bilder och associationer, vi blir tvungna att tänka själva.


Tentakel hoppas på att få igång en ruljans där vi med vad den ena produktionen ger kan börja arbeta med nästa.


Har du tankar om förlagsidén eller goda råd och tips, hör gärna av dig!


ylva@tentakel.org